Terug naar blogs

26 januari 2024

De Granny Square Balaclava

6

min

Eefs-atelier-blog-hero-image

De Balaclava of bivakmuts genoemd, is een aantal jaren geleden weer op de kaart gezet tijdens een modeshow van Calvin Klein. De ontwerper Raf Simons toonde destijds gebreide multi gekleurde exemplaren. Vrolijk en met een gevoel van cocooning. In 2022-2023, een musthave in de modewereld. Beroemde modehuizen stuurden hun versie van het hoofddeksel de wereld in. Anno 2024, zet deze trend zich voort. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer, dan van katoen. Niet alleen gebreid, maar nu ook gehaakt. Dat wilde ik natuurlijk zelf wel eens proberen te maken……..

De Granny Square

Granny Squares zijn letterlijk vertaald oma vierkantjes. Deze oma vierkantjes zijn en blijven altijd populair omdat het een eenvoudige steek is en je daar oneindig op kan variëren. Met de kleuren en met de steken. Het resultaat is altijd mooi. Zo zijn er heel wat dekens, sjaals, kleding en tassen mee gemaakt. In de jaren 70 bereikte de granny square zijn hoogtepunt en was er in ieder huishouden wel iets te vinden waar een granny square in verwerkt was. Tegenwoordig zie je de deze oma vierkantjes weer terug komen in een andere vorm, zoals in deze leuke muts, capuchon, kraag, col, …… Balaclava, bivakmuts. Dat vind ik er dan weer zo leuk aan.

Inspiratie

Op social media zag ik deze Granny Square Balaclava regelmatig voorbij komen. Er zit nogal verschil in hoe ze zijn gemaakt en hoe ze eruit zien. Sommige vond ik er te los en sommige vond ik er te strak uitzien. De meeste Balaclavas moet je kant en klaar kopen en staat er wel een afmeting in inches bij hoe groot de muts is als die af is, maar nergens te vinden hoe groot nou 1 granny square moet zijn.

Ik werd geïnspireerd door een prachtige foto van een vrouw die door de straten van New York loopt, de sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden. Ze draagt een zwart-witte Granny Square Balaclava.

Proefexemplaar

Ik ben eerst een proefexemplaar gaan maken, om te kijken hoe zoiets nou gemaakt moet worden en hoe het staat en zit, want het moet wel lekker zitten. In mijn, altijd te volle kast, vond ik nog een tas met allemaal zwarte gehaakte vierkantjes. Ooit bedoeld als plaid, nooit meer afgemaakt. Met deze zwarte vierkantjes ben ik aan de slag gegaan. Hoofd opmeten, vierkantjes opmeten, met hoeveel vierkantjes maak je een muts, hoe groot moet 1 vierkantje zijn, hoe aan elkaar bevestigen en nog meer…….

Omdat zwart ook maar zo zwart is, heb ik het kraaggedeelte en de brede rand/boord, rondom het gezicht, geborduurd. Ik heb deze brede rand/boord gehaakt, zodat deze wat mooier afgewerkt wordt en waardoor de vorm van de muts wat ronder wordt. Het is een heerlijke warme muts geworden. Zit heerlijk en staat super leuk.

Ook inmiddels een favoriet bij mijn vriendinnen.

Het staat Ageeth super leuk en ook echt prachtig.

Niet alleen je oren blijven warm, maar ook je nek. Het leuke van de Balaclava is, dat je deze ook als col kan dragen. Wordt het te fris aan je hoofd, dan zet je je capuchon op. Het was een geslaagde proef. Tijd om me aan de zwart-witte te wagen.

Eindresultaat – 2 modellen

Na mijn proefexemplaar, ben ik begonnen aan mijn zwart-witte Balaclava zoals mijn inspiratie foto. Het garen, de dikte ervan en de dikte van de haaknaald, maken uit hoe groot iets wordt. Worden de oma vierkantjes te groot, dan is je muts te groot. Ook het uiterlijk van het garen bepaald hoe iets eruit komt te zien. Met Chunkey Monkey garen van scheepjes, wasbaar en anti pilling, en haaknaald 5 heb ik de zwart- witte grannys gemaakt. De manier waarop ze aan elkaar zijn gehaakt, zie je aan de buitenkant, aan de goede zijde, witte streepjes lopen. Dat maakt het leuk. Het gezicht is vrij gehouden, net als op de inspiratie foto, en ook deze muts is fijn te dragen als col.

Na ook deze zwart-witte afgehaakt te hebben, wilde ik er nog 1 maken, waarbij je nog meer “in je muts kan kruipen”. Ik heb een ontwerp bedacht met een zwart-wit koord die je aan kan trekken (ook heel leuk om te maken zo’n koord). Nu in 3 kleuren Chunkey Monkey, met zwart, wit en als hoofdkleur de groen-grijze kleur Steel. Hiervoor heb ik een grotere haaknaald gebruikt, waardoor deze iets soepeler valt. De indeling van de toeren is anders dan de vorige. Je kan deze ook zonder koord dragen. Ook kan je, in plaats van een tunnel voor het koord, een brede rand/boord om de opening van het gezicht haken, net als bij mijn proefexemplaar. Hierop kan je variëren en maken zoals je die zelf graag wilt.

Granny square Balaclava : ik ben enthousiast geworden !!

Daarom heb ik besloten een workshop te gaan geven, zodat ook jij je eigen Balaclava kan gaan maken.

Je kan kiezen uit:

model 1. : zwart-witte Balaclava, is met 2 kleuren of

model 2. : Balaclava met 3 kleuren én een koord.

Jij kiest zelf de kleuren die jij mooi vindt, er zijn er maar liefst 93. Ook de vorm, tunnel of boord is aanpasbaar.

Omdat we dit niet in 1 les kunnen maken, heb ik deze workshop in 3-en gedeeld. Enige haakervaring is gewenst. Ook voor beginnend haakster of haker, die bekend is met met de basissteken, is deze workshop geschikt. Ik heb een, zo volledig mogelijk, uitgeschreven patroon en een extra haakdiagram voor iedere deelnemer, dus dat moet lukken. Uiteraard geef ik uitleg en begeleid ik je hierin. Minimale leeftijd is 16 jaar. Maximaal 4 personen per workshop in mijn atelier in Millingen aan de Rijn.

Vind jij het leuk om je eigen Balaclava te maken en wil jij ook leren hoe je deze moet haken? Geef je dan onderstaand op voor deze workshop.

Misschien tot heel gauw ziens en heel veel warme groetjes van Eef

Ik wil mijn vriendinnen Patries en Ageeth bedanken, omdat ze zo lief waren om voor mij op de foto te gaan. Echt geweldig. Thnx xxx

Net als ik een proef gemaakt hebt voor mijn Balaclava, is het voor mij ook een proef om te beginnen met workshops. Er zullen zeker nog wat volgen dit jaar en niet alleen in haken. In de zomer in de tuin, als het weer het toelaat en in de winter in mijn atelier in Millingen aan de Rijn, dan maximaal 4 personen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *