Terug naar blogs

5 oktober 2023

retro – vintage buffetkast gerestyled

6

min

Eefs-atelier-blog-hero-image

Ik heb eens eerder geschreven, dat we in een klein wit oud huisje wonen. In een heel leuk klein wit huisje. In de keuken moest er nog een kast komen waar we de kruiden, wat keukenapparaten en bestek en dergelijke in kwijt moesten kunnen. Het was een zoektocht naar een kast die aan veel eisen moest voldoen, maar uiteindelijk wel gevonden. De oude blauwe buffetkast hebben we opgeknapt, veranderd en heeft een totale metamorfose ondergaan. Je herkent ‘m niet meer terug.

We hebben amper kale/grote muren, waar geen raam, deur, doorgang of schoorsteen in zit. Zo ook in onze keuken. De kast mocht niet breder worden dan 1.60 m, dat was de max. De deur van de badkamer, die beneden is, kan dan anders niet meer open. De hoogte mag niet hoger dan 1.67 m worden, want daarboven zit een oude schoorsteen. Niet meer in gebruik weliswaar, maar het hoort bij het huis. Op het dak staat ook nog de lange witte schoorsteen. We hebben er nog aan gedacht deze weg te halen, maar we houden het toch in ere. De diepte, maximaal 54 cm, omdat links daarvan de doorloop is naar de huiskamer. Het zou vervelend zijn dat je je telkens zou stoten aan de hoek van de kast. Ook moesten er nog laden inzitten voor het bestek en genoeg ruimte voor wat keukenapparaten en al die kruiden die we hebben. En, last but not least, het moest passen, qua stijl bij ons huis, bij onze keuken en de inrichting. Dat waren heel wat vinkjes om af te strepen……

American Kitchen stijl

In onze keuken stond al een American Kitchen uit de jaren 50. Het is een metalen Franke keuken, ontworpen door Raymond Loewy. Hij was één van de grootste industriële ontwerpers van de twintigste eeuw en stond bekend om zijn gestroomlijnde, ronde vormen (streamline design). Deze Franke keuken bestaat geheel uit plaatstaal en was ontworpen vanuit de gedachte dat het generaties lang mee moest gaan. Een bijzonder ontwerp en uniek design met ronde vormingen, hoge rand achter (waterkering), een vinyl gedeelte en mooie vintage handgrepen. Voor de liefhebbers een collectors item.

Onze “nieuwe” keukenkast, met al die vinkjes die eerst afgestreept moesten worden, moest passen bij onze Franke keuken. Liefst met dezelfde mooie, vintage handgrepen om nog meer eenheid te krijgen. Met echte vintage handgrepen of deur- / ladeknoppen, maak je een gerestyled meubel helemaal af. Het klopt dan. Het lijkt of het altijd al zo is geweest.

Jammer genoeg, waren de originele handgrepen van de Franke keuken nergens los te verkrijgen. Na het internet afgestruind te hebben, zag ik deze prachtige vintage aluminium handgrepen die er heel veel op lijken. Ook nog voor weinig. Wat een mazzel.

Eindelijk gevonden

Via Marktplaats kwam ik deze oude blauwe buffetkast tegen. Voor 75 euro op te halen. Bij de meeste buffetkasten uit die tijd, kan je het bovenste gedeelte er zo af halen. Meestal zijn deze demontabel. Naar het bovenstuk keek ik niet. Ik ging puur voor de onderste kast. De maten hierbij klopten en het meubel is precies 1.60 m breed. Er zitten lades in voor het bestek en er is genoeg bergruimte. Ook zijn deze buffetkasten zwaar en van massief hout, dus geen fineer. Van de bovenkast hebben we de kleine kastjes en ruitjes bewaard. 1 klein dicht kastje met een eierrek, wil ik een keer iets mee gaan doen. Dit voor als onze kippetjes zelf eitjes gaan leggen.

Met een vleugje inbeeldingsvermogen, zag ik onze ‘’ nieuwe” keukenkast al voor me.

De kasten van vroeger, zijn lager dan de kasten die nu worden gemaakt en ze zijn te laag voor ons. Mijn “handy-man” heeft een onderstel gemaakt van houten balkjes. Dat is steviger dan alleen pootjes. We konden zelf bepalen hoe hoog de uiteindelijke kast moest worden. De stofzuiger kan er nog onderdoor, haha. Ook krijgt het meubel een hele andere uitstraling als het hoger en “slanker” op de poten staat.

De kast was al geverfd, dus schuren, schuren, schuren. Zowel buiten- als binnenkant hebben we hoogglans wit geverfd met verf op waterbasis. Verf op waterbasis is geur-arm, droogt snel en gemakkelijk te verdunnen met water en kwasten zijn goed schoon te maken met water. We hebben gekozen voor hoogglans, omdat de Franke keuken ook een glans heeft. De binnenkant hebben we ook alles wit gemaakt, omdat dat veel prettiger en lichter is. Bij een donkere binnenkant, kan het soms wat moeilijk zijn om iets te vinden (en dat zeg ik uit ervaring).

De kers op de taart ….

is, naast de vintage handgrepen, toch wel het marmeren composieten blad. Het is een 2 cm dik blad in Belgisch hardsteen look. Het maakt dat deze kast een echte keukenkast wordt !. Dit blad hebben we op maat laten maken en ligt er los op. Voor nog net geen 200 euro, was dit de duurste aanschaf voor ons keukenkast project.

Na deze transformatie / metamorfose, kon de “nieuwe” kast de keuken in en gaan staan op zijn nieuwe plek. Onherkenbaar veranderd, kast met een verhaal, nog jaren van kunnen genieten.

Wij zijn er heel erg blij mee en wederom geeft het een grote voldoening als je van iets “ouds” weer iets nieuws maakt. Hergebruiken, upcyclen, recyclen of restylen is ontzettend leuk om te doen. Het is duurzaam, goedkoper en je kan het maken zoals je zelf wilt.

Ons projectje is ……. √ afgevinkt

Heel veel groetjes van Eef

2 reacties op “retro – vintage buffetkast gerestyled”

  1. Avatar Karin schreef:

    In het echt is ie nog mooier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *