Terug naar blogs

8 december 2023

Kerststerren maken van papieren zakjes – met gratis sjablonen

9

min

Eefs-atelier-blog-hero-image

Super leuke, snelle en helemaal niet moeilijke DIY

Wat is er nou leuker dan je eigen sterren maken voor Kerst, in plaats van deze in een winkel kant en klaar te kopen? Een tijdje geleden zag ik ze al overal voorbij komen op social media. De video’s en foto’s van kerststerren maken van papieren boterham- of lunchzakjes. Je plakt een aantal zakjes op elkaar, knipt de hoeken er van af en misschien in het midden nog een knip. Je vouwt ‘m open, draadje erdoorheen en je ster is klaar. Inderdaad een snelle Do-It-Yourself en ook nog met een leuk en verrassend eindresultaat !

Dat moest ik zeker zelf eens gaan proberen. Alleen wel op z’n Eefs. Iets uitdagender en iets meer knipwerk, maar het resultaat is echt super mooi geworden. Door de keuze van de papieren zakjes en door de vormen hoe ze uitgeknipt zijn, ontstaan er prachtige sterren.

De ideale zakjes

Papieren boterhamzakjes kopen, dat moet niet al te moeilijk zijn, toch? Nouhou, alle grote en wat kleine supermarkten, huishoudwinkels heb ik bezocht, maar geen papieren boterhamzakjes, alleen van plastic. Ook vreemd eigenlijk, er is al zoveel plastic……

Na een zoektocht op internet, kwam ik uit bij Handig Goed handiggoed.nl. Een webwinkel voor handige dingen voor het dagelijks leven. “De handige dingen zijn – bij voorkeur – op een duurzame of verantwoorde wijze geproduceerd en maken het leven een beetje leuker”. Heerlijk om te lezen hoe de producten beschreven worden. Zo ook deze zakjes; papieren zakjes voor allerlei – kruidenierszak. Deze bruine zakjes zijn gemaakt van kraftpapier en zijn stevig en sterk. Het heeft geen extra bodem, maar een plakrand en dat is voor kerststerren maken beter geschikt. Er past zelfs een kilo suiker in, dus ze kunnen wel wat hebben. De zakjes zijn per 40 stuks verpakt en de maat van een zakje is 27 x 11 cm.

Bij het maken van de sterren, kwam ik erachter dat dit toch wel DE ideale zakjes zijn voor dit project. Het heeft een mooie uitstraling door het sterke bruine kraftpapier met een beetje glans en het heeft mooie ranke punten, omdat het zakje niet zo breed is. In mijn voorbeelden heb ik van deze zakjes 2 sterren gemaakt in verschillend formaat.

Omdat witte sterren ook leuk zijn voor Kerst, heb ik uiteindelijk toch witte papieren boterhamzakjes gevonden bij de Wibra. 25 stuks in een doosje, met als afmeting 29 x 12,5 cm. Het papier is kwalitatief heel anders dan de bruine kruidenierszakken en is veel dunner, waardoor ze eerder kunnen scheuren. Maar met wat voorzichtigheid zijn ze toch goed te doen en staan ze prachtig bij de bruine sterren. Ook van deze witte papieren boterhamzakjes heb ik twee sterren gemaakt. Nu met wat ronde vormen.

Wat heb je nodig?

Tips & Tricks

Ook gaat er wel eens iets mis en moest ik de gemaakte ster, jammer genoeg, in de papierbak gooien. Daar leer ik dan ook weer van. Daarom wat Tips en Tricks voor als je een ster wilt gaan maken met een zelfbedachte vorm. Dat is ook leuk om eens uit te proberen!

Hoe maak je ze

1. Knip de zakjes op maat. Met liniaal en potlood teken je af. De maat staat op het sjabloon. In dit geval, bij deze ster is dat 20 cm hoogte. Je knipt aan de bovenkant de overtollige centimeters af.

2. Lijm de zakjes in sets (alle zakjes dezelfde kant op gericht). Lijm een omgekeerd T. Een lijmlijn in het midden, verticaal en een lijmlijn aan de onderkant, horizontaal. Bij deze ster heb je 9 zakjes nodig. Maak 3 sets van 3 zakjes die op elkaar zijn gelijmd.

3. Leg het sjabloon op iedere set en trek deze over.

4. Knip iedere set apart uit.

5. Lijm de uitgeknipte sets aan elkaar. Op dezelfde manier als je de zakjes hebt gelijmd, met omgekeerde T.

Maak het touw, koord of lint vast, zoals hierboven ook in tips & tricks beschreven. Maak een knoopje in het touw, deze komt onderaan. Leg het touw in het midden, net als je met lijm hebt gedaan. Het touw niet of maak je met plakband vast. Aan de bovenkant van de ster, is het midden precies het middelste uitgeknipte driehoekje. Laat de lijm even drogen, voordat je de ster uitvouwt.

En dan is het zover …….. MOMENT SUPRÊME ………

Ik was zo verrast door het eindresultaat van deze sterren!! Helemaal enthousiast met de bijbehorende ohhs en de ahhs. Ze zijn te leuk om niet te delen. Daarom hieronder mijn sjablonen voor jou.

Ik hoop dat jij net zo verrast wordt en nu misschien enthousiast bent geworden, om deze sterren ook zelf te gaan maken.

Hieronder de sjablonen om te downloaden. Op ware grootte afdrukken.

Ik zou het heel leuk vinden als je een foto van jouw gemaakte kerstster/kerststerren naar mij wilt mailen ; Dat kan naar eefsatelier@gmail.com

Ook voor vragen, opmerkingen en ideeën, die zijn altijd welkom.

Heel veel maakplezier, want dat wordt het zeker.

heel veel creatieve groetjes van Eef

Bo uit Wijchen heeft deze prachtige sterren thuis gemaakt en stralen daar nu met Kerst !

4 reacties op “Kerststerren maken van papieren zakjes – met gratis sjablonen”

 1. Avatar Yvonne schreef:

  Fantastisch, zo geweldig!
  Heel blij dat ik ze heb mogen maken bij jou 😘

 2. Avatar Inge Rikse-Verheijen schreef:

  Ik heb deze sterren samen met m’n dochter Bo(7) gemaakt, zo leuk om samen te doen en succes verzekerd! Sindsdien heeft Bo er nog veel meer gemaakt, voor de juf, vriendinnen. Ben benieuwd naar de volgende DIY Evelien 🙂

  • Evelien V Evelien V schreef:

   Bedankt Inge en Bo voor jullie enthousiasme. En bedankt voor je geweldige filmpje van de ster in de maak en het prachtige eindresultaat!. Vind het zo leuk om te zien dat Bo, bij het uitvouwen van de ster, zelf helemaal straalt! Daar doe ik het voor, heerlijk. Ik zal eens nadenken over een volgend DIY, die leuk is om te maken, niet teveel tijd kost en hopelijk ook wat ohhs en ahhs oproept. Hele fijne dagen en geniet. veel liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *