Terug naar blogs

14 september 2023

Upcycling

7

min

Eefs-atelier-blog-hero-image

Deze zomer wonen we alweer vier jaar in ons kleine witte huisje met ruime tuin. Een fijne plek en het wordt steeds meer ons eigen “paradijsje”. Heel wat “projectjes” zijn er sindsdien bedacht, gemaakt en afgerond. Veel geklust, én nog, in en rondom het huis. Het meeste proberen we dan ook zelf te doen. Wij vinden het fijn en leuk om spullen te hergebruiken, als dat mogelijk is. Creatief te hergebruiken en meer aandacht te hebben voor duurzaamheid. Te UPCYCLEN: een nieuwe functie geven aan oude materialen. Liever eerst kijken wat we hebben liggen, dan meteen iets nieuws kopen. Of hoe kunnen we iets oplossen op een andere manier. Soms een hele uitdaging, maar het geeft achteraf ook een grote voldoening en daar gaan we voor.

Zo ook met deze oude ramen die we achter in de tuin vonden. Verscholen tussen de stekelige bramenstruiken. Er waren meer ramen, ook met kleine ruitjes, maar de kozijnen daarvan waren al te rot. De 2 paar stolpramen die, denken wij, oorspronkelijk van de 1e verdieping vandaan komen, hebben we apart gehouden en een nieuw projectje werd bedacht…….

Kleine kas van oude ramen

In het voorjaar ben ik druk in de weer met het binnen voorzaaien van plantjes voor in de moestuin. Warmteminnende vruchtgroenten zoals tomaten, pepers, courgettes, paprika. Deze groentesoorten hebben heel wat tijd nodig om hun eerste vruchten te ontwikkelen. Want tegen de tijd dat het buiten warm genoeg is, is het vaak te laat om deze nog te zaaien. Ook de opbrengst zal bij later zaaien minder worden of de vruchten zijn nog niet volledig ontwikkeld als het buiten kouder wordt en de Herfst zijn intrede doet.

Voor dit voorzaaien en voorkweken, gebruik ik kweekkasjes / kweekbakjes met een transparante deksel met luchtgaten en zet deze binnen voor de grote ramen in mijn atelier. Als de plantjes wat groter zijn, dan verspeen ik ze en zet de jonge zaailingen in een ruimer potje, zodat ze groot en sterk kunnen worden. Als de zon zich al wat vaker laat zien en het buiten iets warmer wordt, zet ik de, inmiddels groter wordende stekjes, buiten in mijn kleine kas van oude ramen. Ideaal !.

Hoe gemaakt

De afmetingen van de oude ramen zijn uiteraard bepalend voor de uiteindelijke afmeting van de kas. De kleine kas die we gemaakt hebben van deze 2 paar stolpramen, heeft een dichte achterkant en poten gekregen. Een bodem en een losse plank/schap binnenin. Een dak met scharnieren zodat die open kan, met daarop dakbedekking. We hebben 1 paar stolpramen voor de deuren gebruikt en 1 paar voor de linker- en rechterkant. Al het hout dat we gebruikt hebben om af te timmeren, hadden we hier nog liggen. We hebben alles goed geschuurd en het enige wat we gekocht hebben, is een goede buitenverf op waterbasis. Toch heerlijk “ge-upcycled”.

Rond of na IJsheiligen (half mei), kunnen de plantjes buiten in de moestuin gepoot worden. Maar eerst laat ik ze een tijd afharden. Dat is het laten wennen aan het buiten zijn, door de planten een paar uur per dag buiten te zetten, kunnen ze wennen aan de wind, zon en aan de temperatuurverschillen.

Het is best wat werk, maar dan heb je ook wat. Een zomer lang heerlijk eten uit eigen tuin. Vers en niet bespoten, en dat proef je. En wat is er nou leuker dan rond te lopen in je eigen moestuin met een mand, een bakje of vergiet en je eigen gezaaide groenten en kruiden te oogsten.

De kleine kas van oude ramen heeft zijn werk goed gedaan. In het voorjaar de stekjes, die groot en sterk zijn geworden. Nu, aan het einde van de zomer, gebruik ik de kas om de zaden van uitgebloeide bloemen te oogsten. Ze drogen nu mooi (ramen en dak dicht houden) en gaan binnenkort in een papieren zak en leg deze binnen op een donkere, droge plek. Klaar om weer gebruikt te worden voor het nieuwe zaaiseizoen. Nu al zin in.

Mijn grootste wens is om ooit een grote tuinkas te maken van oude ramen. Eentje waar je in kan lopen, met een lange smalle tafel erin, misschien een heerlijk stoeltje erbij en allemaal plantjes! De ramen hebben we al gekregen en staan hier te wachten tot we beginnen met dit grote project. Want dat wordt het wel……

Misschien ben je enthousiast geworden of geïnspireerd geraakt en wil je ook een kas of kasje van oude ramen? Zelf aan de slag of het laten maken?. Vraag eens rond of kijk eens op Marktplaats, vaak worden deze ook gratis aangeboden. Zorg dat het hout niet te rot is en let op de afmetingen. Gelijke afmetingen is voor een kleine kas praktischer. Als je verschillende afmetingen hebt, moeten ze als een puzzel bij / in elkaar passen. Maak hiervoor een tekening, zodat je weet wat je nog nodig hebt en bouw het zo langzaam op. Onmisbaar in dit alles: een hele handige “handyman” of “handywoman”.

Wil jij ook Upcyclen? Probeer dan langer naar ‘oude spullen’ te kijken voordat je ze weg gooit en laat je fantasie de vrije loop. Er is zoveel mogelijk. Het geeft plezier en een goed gevoel.

Heel veel groetjes

Eef

Heb je vragen over deze blog, tips, ideeën, dan hoor ik dat graag.

Upcyclen wordt gedefinieerd als: “De handeling waarbij een afgedankt object een tweede leven en nieuwe functie krijgt. Daarbij wordt het eindproduct vaak praktischer, waardevoller en mooier dan het voorheen was”. Er is dus sprake van upcycling wanneer onbruikbare materialen worden omgevormd. Het ‘afval’ krijgt een nieuwe functie waar het anders bij het grofvuil zou worden gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *