Terug naar blogs

23 september 2023

Vintage tijdschriften

4

min

Eefs-atelier-blog-hero-image

Lectuur voor allen, HET RIJK DER VROUW. Alleen de titel al….. heerlijk. Maar liefst 18 stuks heb ik gekregen van mijn zus uit België. Bij het opruimen en opknappen van hun oude boerderij, kwam ze deze tegen op zolder. De oudste exemplaren komen uit 1958 en de jongste uit 1963. Nou ja jong, inmiddels ook alweer 60 jaar geleden! Ze ruiken wat naar “kelder”, maar zien er nog heel goed uit . Ook zitten er nog best veel patronen bij, die allemaal nog intact zijn. Ik word hier heel blij van.

Een stukje voorgeschiedenis (Wikipedia) : Het Rijk der Vrouw was een Belgisch tijdschrift en was het Vlaamse zusterblad van Femmes d’Aujourd’hui (vrouwen van vandaag). Het tijdschrift kwam wekelijks uit. Het werd opgericht in 1924 en het eerste tijdschrift verscheen op 3 januari 1925. Het eerste nummer werd aangekondigd met de zin ‘Weder een nieuw blad voor dames, zal menige lezeres zich verwonderd afvragen’. Het lifestyle tijdschrift sloeg aan en werd veel gelezen. Het richtte zich naast (zelfmaak)mode, mét gratis patronen, ook op de huishouding, reizen, opvoeding, handwerken, interieur, meubels maken, recepten, tuinieren en beauty. Ook staan er verhalen in, tips, getekende strips, fotoromans, interviews. Alles gericht op de vrouw voor wie het gezinsleven centraal staat en alles wat maar enigszins van belang kon zijn voor de lezeressen tot wie het gericht was. In 1990 werd door faillissement van Het Rijk der Vrouw, de titel verkocht aan TUM (Tijdschriften Uitgevers Maatschappij) en ging het verder onder de naam Libelle. Het Rijk der Vrouw werd vanaf 1991 de ondertitel van dit blad.

Bij het op-/uitzoeken van dit alles, kwam ik er ook achter dat er speciale boeken zijn uitgegeven onder en met de naam van Het Rijk der Vrouw. Een Huishoudboek, hoe kan het ook anders. Het Naaiboek, met naaicursus over het inzetten, de afwerking en de knepen van het vak. Het Grote Kookboek met dan 4.000 recepten per deel (dacht 6 delen uitgebracht). Een stekengids Borduren, een stekengids Breien en een stekengids Haken, allen met 500 steken. Het kan goed zijn dat iemand van jullie een exemplaar hiervan in huis heeft liggen? Of vroeger bij je ouder(s)?

Waarom ik er zo blij van word……

Even terug in de tijd…… kijken en lezen wat toen hip en modieus was. Hoe de kleding eruit zag in die tijd, het taalgebruik (alles lieflijk en beleefd, niets “rebels” te vinden), grappig. De verhalen, de tekeningen. De doe het zelf klussen, met bouwtekeningen. De patronen van de kleding die erbij zitten, zo mooi. De interieurtips. Het recept van de week. De handwerk patronen……. Zelfs de reclames zijn leuk en er zitten hele mooie bij.

Zoals de Nova-wafelijzer; met een “Klik” en een “Klak” en de mooie, kleurige reclame van de THOMY mayonnaise, met de salade op haar hoofd. Haha.

Een gezellig tafeltje maken. “In uw vrije tijd, of tijdens het verlof. Het kan u in velerlei opzichten van dienst zijn. Met zo’n tafeltje zal een gezellige zithoek nog knusser worden”. Ze hebben samen toch maar mooi deze klus geklaard. Best modern in die tijd.

Zo zijn er nog vele leuke plaatjes, patronen en verhalen te vinden in deze vintage tijdschriften (lieve zus, bedankt). Teveel om nu allemaal te laten zien. Ik zal daar in een andere blog weer mee verder gaan.

Zelf wil ik zeker nog een keer wat gaan doen met al deze patronen!. Het maken ervan of een patroon verwerken in iets. Ik weet nog niet precies wat, maar het begint al wel een beetje te borrelen …….. Misschien heb jij ideeën?

“back in time” groetjes van Eef

6 reacties op “Vintage tijdschriften”

 1. Avatar Yvonne heijmink schreef:

  Prachtig, mooie nieuwe woorden over oude materialen, ik hou ervan!!💟

 2. Avatar Maurice schreef:

  Leuk geschreven.
  De mayonaise in tube bestaat nog steeds.
  Het tijdschrift niet meer, is opgegaan in een ander vrouwentijdschrift.

 3. Avatar Jolijn schreef:

  Ik ben stiekem benieuwd naar wie deze mooie vormgeving van dit blad heeft gedaan!

  • Evelien V Evelien V schreef:

   Wat leuk. Ik heb even gezocht op internet en in de bladen. Eind jaren 50, begin jaren 60.
   Ik heb wel de gegevens van de Uitgeverij, de Drukkerij en de Redactie/Administratie van destijds. Hier heb ik een foto van gemaakt en zal je die sturen. Later, in 1990, is het de Libelle geworden. Daar zou je ook nog navraag kunnen doen. xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *